13 Nisan 2013 Cumartesi

Nedir Bu Tanrı Parçacığı / Higgs Bozonu ?




En başından söylemeliyim ki  fizik üzerine bir şeyler anlatacak, ahkam kesecek değilim. Bir şeyleri merak ediyorum sadece; araştırıp birkaç bilgi kırıntısına ulaşınca da paylaşmak istiyorum.
Uzun yıllardır CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) de yapılan deneylerde Tanrı Parçacığını aradıklarını okuruz, işitiriz. 14 Mart 2013 tarihinde Higgs Bozunu’nun varlığı doğrulandı.

Higgs Bozunu bir atom altı parçacık. 35 yıl önce Peter Higgs isimli profesör, “Maddenin neden kütlesi var?” sorusuna cevaben şu teoriyi açıklamış; “Bütün evreni dolduran bir Higgs alanı var ve parçacıklar Higgs alanıyla etkileşime girerek kütle kazanıyorlar”. Görüldüğü üzere Peter amca biraz egoist bir insanmış ki buluşunu direk kendi ismiyle konumlandırmış. Hakkıdır elbet. Benim burada ilgimi çeken “Tanrı  Parçacığı” denilmesinin kütle kazandırmakla ilgisinin olup olmadığı. Eğer bu isim bu yüzden verildiyse fazla iddialı ve tartışmaya müsait bir tercih olmuş.

Yine okuduğum bir yazıda bu konuyla ilgili bir makale hazırlayan bir bilim adamı, bu teoriyi açıklarken biraz gerilmiş ve makalesinin başlığını “Tanrının Belası Parçacık” şeklinde yazmaya kadar işi götürmüşken, editörünün uyarısı ve düzeltmeleriyle işi “Tanrı parçacığına" bağlamalarıyla iş tatlılıkla çözülmüş ve bu olaydan sonra bu vaka böyle anılır olmuş.

Bu yazıyı yazmak için bir sürü makale okudum. Kimi aslında böyle bir buluşun gerçekleşmediğini, CERN’de ki deneylere devam edebilmek için(hatta para kaynakları kesilmesin diye) bir şeyler bulduk demek için bu haberin yapıldığını iddia etmekte. Kimi kafayı verilen isme takıp Allah’a şirk koşmaya dair nutuklar atmakta. Kimi de bu yapılan buluşun bulunduğumuz zamanda pek faydasını göremesek de, önümüzde ki yıllar boyunca çok önemli bir buluş olduğunu anlayacağımız vurgusunu yapmakta.

Yine bu buluşun derinlemesine fizik ayrıntıları ve açıklamalarına da birçok kaynaktan ulaşabilirsiniz.

Kısa bir göz gezdirmeyle madde – antimadde,  dünyanın oluşumu – büyük patlama vs gibi konularla bağlantısı olan bu buluşun ardından birçok tartışmanın yapıldığı ve daha da yapılacağını düşünüyorum. Dilerim bu buluş, en kısa zamanda insanlığa müspet katkıları olan bir hale bürünür, evrenin yapısını anlamamızı sağlar ve bize büyük kolaylıklar getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder